O srećnom životu


ISBN:
978-86-7558-694-4
pismo:
Latinica
strana:
209
format:
A5
teaser-text:

Da li smo se ikada zapitali kako čovek koji je ostvario uspešan i srećan život misli o sreći, kako se borio za nju i šta od njega možemo saznati korisno za nas?

povez:
Broš

Da li smo se ikada zapitali kako čovek koji je ostvario uspešan i srećan život misli o sreći, kako se borio za nju i šta od njega možemo saznati korisno za nas?
„Život imamo svi, ali svako od nas mora živeti na svojstven način“, navodi autor na početku prvog eseja kojim želi da kaže šta je želeo sa ovom knjigom. Poslednja rečenica tog eseja glasi: „Ove eseje o srećnom životu treba čitati otvorenog uma...“, što će reći razmišljajući i proveravajući i njih i sebe.
Vrlina ove knjige je što se autor u njoj ne bavi spekulativnim mišljenjem, već iznutra, najčešće iz svakodnevnog života, iskustveno, govori o stvarima o kojima svaki čovek razmišlja i na svoj način ih oseća kao neodvojive, suštinske delove ljudske egzistencije. Razmišlja i sanja kako da ostvari ono što je želja svakoga – sreću i srećan život.
Autorova teza da se svi rađamo neutralno u odnosu na sreću, a da se razlike pojavljuju „kada počnemo da živimo“, navodi na pitanje da li je dovoljno samo želeti sreću, ili se moliti za nju, da bi se ona posedovala. Đorđević nas usmerava na aktivan odnos po pitanju sreće, na svakodnevno preispitivanje svog odnosa prema ljudima i stvarima, prema idealima kojima težimo, prema Bogu u koga verujemo. Hoće da kaže da ništa ne stiže samo od sebe i da je sreća uzajaman odnos, uzdarje na darove koje dajemo.
Najvažnije je da će čitalac osetiti snagu duhovnog i misaonog koje u plodotvornoj komunikaciji sa svakodnevnim vodi srećnom življenju, vodi aktiviranju naših energija, naših verovanja i ljubavi, vodi razumevanju da naša sreća zavisi od načina kako živimo. Svoje poglede ovde iznete autor je proveravao kroz svoj uspešan život. Znači, nije reč o apstrakcijama.
Podsticajna, pomalo provokativna i korisna knjiga. Sadrži u sebi mozaik opštih moralnih i duhovnih vrednosti bitnih za život i napredak svake jedinke i svakog društva. Eseji puni energije potrebne u svakodnevnom životu, u savlađivanju prepreka i iskušenja, u samorealizaciji sebe.

Dragan Dragojlović

List Price: 440.00 din.
Price: 352.00 din.