Krajnje nepouzdana kratka istorija jedne ludnice


ISBN:
978-86-531-0674-4
pismo:
latinica
strana:
441
format:
A5
godina izdanja: 2021.
teaser-text:

“Krajnje nepouzdana kratka istorija jedne ludnice” je roman turske spisateljice Ajfer Tunč koji se nezaustavljivo kreće vrtoglavim tempom prkoseći prostornim ili vremenskim granicama. Jedan deo radnje odvija se u 19, a drugi u 21. veku, krećući se geografski između Kavkaza, Osmanske i Republikanske Turske, Mađarske, Francuske, Švedske, SAD-a i nazad

povez:
broš

“Krajnje nepouzdana kratka istorija jedne ludnice” je roman turske spisateljice Ajfer Tunč koji se nezaustavljivo kreće vrtoglavim tempom prkoseći prostornim ili vremenskim granicama. Jedan deo radnje odvija se u 19, a drugi u 21. veku, krećući se geografski između Kavkaza, Osmanske i Republikanske Turske, Mađarske, Francuske, Švedske, SAD-a i nazad. Ova knjiga iznova zapanjuje čitaoca potpuno neočekivanim razvojem događaja odmah nakon što ga zavede da može predvideti kraj zapleta.

Ovaj roman provlači se kroz zabavni lanac međusobno povezanih života, u kom je svaka kompleksna i zagonetna ličnost povezana ili ludilom (očiglednim ili latentnim) ili izuzetnom gruzijskom ikonom koja završava u istočnom osmanskom gradu dok carstvo “leži na samrti”.

“Krajnje nepouzdana kratka istorija jedne ludnice” ucrtava tragove političkih i društvenih prekretnica za preko tri stotine pojedinaca u rasponu od sto trideset godina. Ovaj elegantno mračan roman Ajfer Tunč traži od čitaoca da se suoče sa surovom stvarnošću - da su danas ovde, a sutra možda nećete biti.

Iz Istanbula autorka poručuje čitaocima u Srbiji: Umesto što slušate kakofoniju lažne istorije koju stvaraju politički interesi pustite da vaše uši čuju suptilni glas književnosti. Oslušnite književnost jer ona je trud koji se s verom i nadom u neprekidno ulaže zarad dobrobiti čovečanstva. Ona uspostavlja prijateljstva između ljudi i društava. Dobrota je besmrtna iako u vremenu u kojem živimo nastoje da je unište svim oružjima. Želim da književnost koja je oružje dobrote obodri sve duše bez obzira na njihovu rasu, naciju, pol i boju.

2012. proglašena za najbolji roman u Turskoj

List Price: 1,090.00 din.
Price: 872.00 din.