Dodir


ISBN:
978-86-531-0251-7
pismo:
ćirilica
strana:
88
format:
20 cm
.
teaser-text:

Smirena pesnička zbirka Dodir

povez:
Broš

Smirena pesnička zbirka Dodir Gordane Pešaković u pesničkom postupku je u duhu savremenog pevanja u slobodnom stihu. Međutim, ona je sadržajna, nasuprot raširenoj, pa i uvreženoj misli da savremeni pesnici svojim pevanjem treba da unose nemir i neprestano uvećavaju gnev u svetu.

Gordana se, dakle, pevanjem ne svrstava u „razdraživi rod pesnika", kako je ovo bratstvo još pre mnogo vekova nazvao Horacije, a što je u ovom vremenu otuđenja postalo izrazito i preovladivo. Ona ne spori otuđenje sveta, ali se, pristajući na njegovu datost, na to pesnički ne osvrće, kao da nema dodira. Ima svoj svet koji u njoj i oko nje treperi i takvim ga peva, ali i promišlja.

Za ovo pevanje se može reći da je misaono, ali ne preovladivim refleksijama. Ono je jednostavno i u pretežno intimnim mislima, gde i opšti pojmovi, kao istina, nada i slični, imaju lični dodir i značaj i onda kad su u naslovu pojedinih pesama. Pesme imaju jednu ili ređe dve misli izlomljene sa strpljenjem i promišlju u stihove. Kratkoća stihova, često iz jedne reči, daje posebnu intonaciju i dostojanstvo pesmi i njenoj misli, pretvarajući je u događaj ili pesničku sliku.

Pesme su, pretpostavljamo, saglasne sa karakterom i životom pesnikinje, koja sve prihvata kao „dom pun topline i sigurnosti", sa prihvatanjem datog: „tako je kako je".

I to je njena poetika u kojoj se gubi u ljubavi, što je i odgovarajući kraj ove zbirke.

Milovan Vitezović

List Price: 385.00 din.
Price: 308.00 din.